Espoossa asuvat Arja ja Seppo Riikonen rakennuttivat ympärivuotiseen käyttöönsä vapaa-ajan asunnon Hattulaan. Suvussa kulkenut tontti oli jo olemassa ja siellä oli rantasauna sekä pieni hirsimökki. Vapaa-ajan asunnoksi haluttiin vanhaa isompi, moderni ja käytännöllinen uusi rakennus. 


Salvoksen mallistosta löytyi kriteereihin sopiva yksitasoinen hirsirakennus, jossa on kaksi makuuhuonetta, tupakeittiö, wc, kylpyhuone ja sauna. Oleskelutilan suuret ikkunat ovat järvelle päin ja pieni tulisija on sijoiteltu ikkunoiden sivuun, joten samalla kun voi nauttia elävän tulen lämmöstä voi myös katsella alati elävää maisemaa. Ikkunoiden toisella puolella on koko rakennuksen levyinen terassi, joka on osittain katettu. Sisätila siis laajenee ulkoilmaan lähes saumattomasti. 


Arja ja Seppo halusivat antaa rakennusprojektin ammattilaisten hoidettavaksi ja siksi talotoimittajaksi valikoitui Salvos, jonka tarjoama kokonaisuus sisälsi lähes kaiken valmiina maanpinnasta ylöspäin. Salvoksen myyjä suositteli projektia vetämään Myrskyluodon Antti Riikosta, joka tuli katsomaan tonttia. Samasta sukunimestä huolimatta ei mitään sukulaissuhdetta kuitenkaan löytynyt hänen ja asiakkaiden väliltä. Antti laati tarjouksen mm. vanhan mökin purkamisesta, puiden kaatamisesta, maanrakennustöistä, porakaivosta ja jätevesijärjestelmästä. Projekti lyötiin lukkoon joulukuussa 2021. 


Antti Riikonen toimi rakennustyön vastaavana työnjohtajana sekä pääsuunnittelijana, jotka ovat lakisääteisiä vaatimuksia rakennusprojektissa. Antti toimi yhteyshenkilönä rakennusvalvonnan suuntaan ja rakennuslupaprosessi laitettiin käyntiin. -Tämä oli hyvin tyypillinen projekti minulle ja olen näitä luotsannut viimeisten seitsemän vuoden aikana yli sata kappaletta, sanoo Riikonen.


Loppukesästä 2022 purku-urakoitsija teki vanhan mökin haitta-ainekartoituksen ja mökki purettiin. Rakennusalalla yleistyvän suuntauksen mukaisesti vanhan rakennuksen runko purettiin hyötykäytettäväksi muualla, koska se oli vielä sen verran hyvässä kunnossa. Muut materiaalit toimitettiin asianmukaisesti jätteenkäsittelylaitokseen.


Purkutyön jälkeen kaadettiin puita ja lyötiin niin sanotusti kuokka maahan, eli alettiin kaivamaan uuden rakennuksen pohjaa. Puut, oksat ja kannot vietiin tontilta pois kuorma-autolla. Myrskyluodon Vesa Borg tuli tässä vaiheessa mukaan projektiin ohjaamaan maanrakennusurakoitsijan työtä. 


-Maaperä tässä kohteessa oli poikkeuksellisen kivistä ja piti miettiä työn jo ollessa käynnissä, miten pohjatyöt saadaan järkevästi tehtyä. Ainakin tässä tapauksessa rakennuksella on luja ja kantava pohja kun välillä taas joudutaan rakentamaan pehmeikköön, Borg kertoo.


Kivet ja rakennuskuopasta kaivettu maa-aines saatiin hyödynnettyä tontilla maisemointiin. Maan alle piiloon rakennettiin salaojat, sadevesijärjestelmä, jätevesijärjestelmä, sähköjohdot, vesijohto, porakaivo, routaeristeet ja perustukset. Itse rakennus oli mahdollisimman pitkälle valmiiksi rakennettu tehtaalla ja se tuotiin paikalle muutamassa osassa kuorma-autolla. Tätä varten varmistettiin, että kuljetus mahtuu kapeaa tietä perille asti ja että tontilla on kuorma-autolle tilaa ja kantava tie.


Salvos toimitti rakennuksen marraskuun alussa ja teki paikalla tehtävät viimeistelytyöt valmiiksi muutaman viikon aikana. Tämän jälkeen rakennukseen kytkettiin sähköt, vedet ja viemärit sekä tehtiin muutamia lisäasennuksia. Käyttökunnossa uusi rakennus oli joulukuun 2022 lopussa.     


Arja ja Seppo Riikonen ovat tyytyväisiä lopputulokseen kokonaisuutena ja työn laatuun yksityiskohdissa. Projekti eteni melko vaivattomasti ja Myrskyluodon kanssa oli helppo asioida. -Voimme suositella palvelua muillekin, jotka haluavat antaa rakennusprojektin langat luotettavien ammattilaisten käsiin, Seppo Riikonen sanoo.